Morgen is het mei. Precies 3 jaar geleden deed ik op 1 mei iets bijzonders met de kinderen. We maakten bloementasjes om aan voordeuren te hangen.
Om iemand in het zonnetje te zetten, gewoon zomaar, om iemand te verrassen…
Heel leuk om terug te lezen en wellicht een idee om morgen weer te doen op 1 mei. Juist in deze tijd kunnen het lichtpuntjes zijn voor anderen.
Lees hier het blog van toen.
Op 2 en 3 vieren we weekend. En op 4 mei herdenken wij.
Vorig jaar deden wij dit op een heel bijzondere manier. Dochter was met het zangkoor van school door de organisatie uitgenodigd om te komen zingen bij de Nationale Kinderherdenking op het plein bij Madurodam. Bas en ik zijn toen samen gaan kijken, het werd ook uitgezonden op tv. Voor haar was het een heel spannende dag, vol met repetities en samenzijn. Na het stilte moment om 20.00 uur werden er bloemen gelegd. Heel intens maar terecht trots en voldaan knuffelden wij haar na afloop. Een bijzondere ervaring, ook voor ons als ouders.
Herdenken
Wij herdenken ieder jaar. Bas en ik hebben dit van huis uit ook meegekregen, opnieuw belicht en bewust ervoor gekozen dit onze kinderen ook mee te geven, omdat de verhalen, de Nederlandse droevige geschiedenis, de angst en het verdriet van de oorlog niet mag worden vergeten.
Vanwege de leeftijden van de kinderen herdacht ik zelf de afgelopen jaren voornamelijk thuis. Bas is vaak aanwezig bij de herdenking in de straat bij zijn ouders, daar wordt herdacht bij het Joods weeshuis. Soms was onze dochter daar ook bij aanwezig.
Herdenken kan wat mij betreft overal en zo lang en/of uitvoerig als je zelf nodig vindt. Ik merk dat de verhalen van de oorlog mij het ene jaar heftiger bezig houden of treffen dan andere jaren. Dat heeft ook te maken met wat er op mijn netvlies terecht komt door media, wat ik zelf opzoek aan informatie en/of bespreek met Bas en hoeveel ruimte ik heb om er bij stil te staan. Toen de kinderen baby waren bleef ik wat korter stil staan bij de verhalen. Vorig jaar voelde ik meer ruimte en door de deelname van dochter aan de Nationale Kinderherdenking ontstond er sowieso vanzelf meer stilstand bij de verhalen van de 2e Wereldoorlog. Op 5 mei doen wij eigenlijk nooit zoveel bijzonders. We zijn wel eens naar een festival geweest, bijvoorbeeld op het malieveld. Vorig jaar hebben we wel collages gemaakt thuis over vrijheid. Ik stelde hen de vraag: Wat betekent vrijheid voor jou? En daarmee gingen we werken.
In deze coronaperiode verwacht ik niet dat wij veel gaan doen of ondernemen. Wel gaan we stilstaan bij vrijheid en veiligheid. Hoewel dat in deze periode natuurlijk wel wat onwennig voelt. En een kleurplaat inkleuren.
Boekentips
Onze geliefde kinderboekwinkel In de Wolken in Voorburg tipte in haar laatste nieuwsbrief een aantal interessante boeken rondom het thema van de 2e WO.
Enkele wil ik graag delen hier op mijn blog.
‘Oorlog in inkt’
Hoe voelt het om te moeten schuilen en vluchten als de bommen om je oren vliegen, zoals bij Yvonne, Felix en Henk? Om altijd honger te hebben, zoals Corri en Lineke? Om gescheiden te worden van je ouders en te overleven in kampen, zoals de joodse George of Chris uit Nederlands-Indië? Om gepest te worden omdat je “foute’ ouders hebt, zoals Annie? Zeven meisjes en zeven jongens laten je hun verhalen meebeleven.
‘Naar het noorden’
Het is oorlog, het is winter en er is in de grote steden nauwelijks nog te eten. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep ondervoede ‘bleekneusjes’ naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar, ver van huis. Hij vraagt zich af wanneer hij zijn ouders weer terugziet. En hoe vergaat het Nel en Kleine Kees?
Support your locals! De boeken zijn te bestellen en op te halen bij In de Wolken.
Op het raam tekenen
Speciaal voor 75 jaar vrijheid heb ik een raamtekening ontworpen. De printable is te bestellen via deze link.
Kleuren
Passend bij de raamtekening heb ik een kleurplaat ontworpen over 75 jaar vrijheid in Nederland vanaf de 2e Wereldoorlog. Rondom de kinderen en de teksten, plaatste ik 75 Nederlandse vlaggetjes. Door deze stuk voor stuk in te kleuren, hoop ik dat er bewustwording ontstaat van hoe dankbaar we mogen zijn voor ieder jaar dat we in vrijheid mogen wonen in Nederland.
De kleurplaat is hier te downloaden.
Met dank aan Bas die mij meerdere keren geholpen heeft om de vlaggetjes heel geduldig na te tellen.
Met dank aan Danielle van www.buttydaantje.nl voor het bestellen, maken en delen (foto) van de raamtekening!
Bevrijdingsdag 2020 Wendy de Boer Den Haag
In deze corona-periode heb ik mijn blog oppakt om mijn (pedagogische) visie, ervaringen en inspiratie te delen in deze periode van thuisblijven.
Ik ben moeder van 3 kinderen:
Kleuter (4) Vrije school onderwijs, kleuterklas
Zoon (8) Montessori onderwijs, middenbouw (groep 4)
Dochter (10) Vrije school onderwijs, klas 5 (groep 7)
Kleurplaat voor kinderen die nu thuis werken en leren! Klik hier