Spiegel en kompas

Precies twee weken zijn we nu op streek en vanmorgen voelde ik pas echt de rust en puurheid van het leven. Gejaagd door alle informatie, to thinks en to do’s was het vanmorgen onze kat die me een spiegel voor hield.

Jupiter is bijna 18 jaar en het laatste jaar al erg passief. Zoals het een levend wezen op leeftijd gegund is, slaapt onze Juup veel, eet nog goed, maar doet het rustig aan. Maakt kleine wandelingetjes door de tuin en laat zich graag aaien en knuffelen.
Jupiter lag op een heel ongebruikelijk plek. Ik voelde zo intens het leven, hoe kwetsbaar en tijdelijk het is. Hoe belangrijk het is dat we het leven inrichten naar onze behoeftes en vreugde. Ik keek Juup aan en voelde me intens dankbaar. De kinderen probeerden we wat stil te houden, zodat, áls Jupiter ons zou gaan verlaten, dat in alle rust kon plaatsvinden. Natuurlijk moest ik huilen, en sprak ik rustig Juup toe, dat het goed was zo.

Ademen
Dochter dekte de ontbijttafel en bakte een brood en kookte eieren. Heerlijk dat zij dit nu kan en wil doen soms! We aten en na het ontbijt zochten we allemaal iets op wat we leuk vonden om te doen. Lego bouwen, met vilt knutselen, spotify luisteren, drummen. Alle tijd voor hobby’s zonder op de klok te kijken. En Jupiter? Die kwam gewoon weer uit zijn schuilplekje en voegde zich in de dynamiek. Zocht zijn vaste plekje weer op, at wat en ging rustig liggen slapen, ademt in en ademt uit. Een prachtige voorlever die Juup van ons. Af en toe echt even de rust nemen die nodig is.


De uren verstreken en ik voelde me sinds weken, maanden, misschien wel jaren weer eens even heel gedachteloos. Niets op de agenda vandaag. Rustig in mijn lijf en hoofd. Misschien wel omdat het leven nu (in deze corona-periode van thuisblijven) overzichtelijker is. Een veilig programma in eigen huis en tuin, zonder contact met anderen, dus overzicht… vrijheid! Vrij om onze tijd in te delen, op ons eigen tempo te leven en naar onze eigen behoeftes.
Twee weken geleden voelde ik dat dit een interessante tijd zou gaan worden. Dat het virus als een spiegel zou werken op ieder individu, gezin, familie, gemeenschap, land, continent. Om bewust (opnieuw) te kunnen verbinden of juist loslaten. Er is zoveel stof tot nadenken en stof om te doorvoelen. We zitten allemaal in één grote bubbel van verandering.


Delen
De inspiratie stroomt onderliggend ondertussen wel door en ideeën blijven komen. Ik ben iemand die heel intens voelt en leeft. En ook graag bewust wil werken met hetgeen dat op mijn pad komt. Impulsen kan en wil ik niet negeren. Het is misschien mijn taak wel om ze te beantwoorden door nu mijn verhaal te delen.

Ik ben mij er overigens bewust van, dat mijn verhalen positief inspirerend kunnen werken, maar misschien ook een gevoel van frustratie kunnen opwekken. Het is niet mijn bedoeling dat je als lezer de moed laat zakken. Minder productieve of sprankelende dagen, verdriet en teleurstelling zijn ook onderdeel van de pure tijd waarin we nu bewegen. Juist om díe reden wil ik openhartig zijn en blijven in mijn blogs.
Mijn remedie is meestal om muziek op te zetten die me lief is of me af te zonderen en iets te doen waar ik op dat moment zelf blij van wordt. Als je naar je gezin communiceert dat je behoefte hebt aan me-time, én het wordt je gegunt, dan is alleen dát al een helende stap in de opbloeiende richting.

Ik krijg veel appjes nu van lieve vriendinnen, berichtjes van familie of volgers, die mijn verhalen volgen en mij(n persoonlijkheid) zien. Ik was er natuurlijk altijd al, deelde altijd met liefde mijn verhaal en ervaringen. Voor mij voelt de openheid en oprecht delen als een kompas. Zo’n kompas schuilt in iedereen en gun ik ieder het te (her)vinden die meeleest…

Laten we het ook luchtig houden!
We sloten de middag af met een gezellig borrel, inclusief biertje én vrienden maar wel op afstand. Van 16.00 tot 18.00 uur. Superleuke afsluiting van de week.


In deze corona-periode heb ik mijn blog oppakt om mijn (pedagogische) visie, ervaringen en inspiratie te delen in deze periode van thuisblijven.

Ik ben moeder van 3 kinderen:
Kleuter (4) Vrije school onderwijs, kleuterklas
Zoon (8) Montessori onderwijs, middenbouw (groep 4)
Dochter (10) Vrije school onderwijs, klas 5 (groep 7)

Kleurplaat voor kinderen die nu thuis werken en leren! Klik hier

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s