Vanmorgen begon ‘school’ ietsje later dan de andere dagen. De kinderen speelden nog zoet en ik startte gewoon eens wat rustiger op. Met wat krijtjes gingen we deur uit en liepen via de tuin weer ‘naar school’. Ook deed ik weer een dagelijkse ochtend-vlog op instagram vanuit de zij tuin. Ik zet dan mijn iPhone neer (of ik houd hem gewoon vast in selfie-stand) en praat een stukje openhartig over hoe het gaat en wat mijn voornemens zijn voor de dag.
De kinderen maakten ondertussen tekeningen op de tegels. Zoon tekende zijn pinguïn-knuffeltje na die hij vanmorgen mee had naar ‘school’. We hebben alle straattekeningen ‘geëvalueerd’. Zo benoemde ik bijvoorbeeld dat je aan deze pinguïn zijn omgeving kunt afleiden. Hij staat niet in een zonnig land! En iets over de compositie. Ik stelde wat vragen over dochter haar werk en op die manier schonk ik aandacht aan de beweegredenen en ideeën van haar tekening.
Nav tip van lieve vriendin gister aan de telefoon, verstopte ik ’s avonds laat nog 8 letters op mini’s van @eenpapiertje in de woonkamer. Op een ander mini-papiertje schreef ik deze 8 letters als een soort bingo-kaart. De eerste opdracht voor kleuter vandaag was eenvoudig: Zoek 8 letters in de kamer en omcirkel ze op het kaartje! Hij ging gelijk zoeken, terwijl ik de oudsten op weg kon helpen. Toen kleuter helemaal vervuld zijn letters had gevonden en alles had omcirkeld op zijn ‘bingokaart’ hebben we de houten letters erbij gepakt en liet ik hem de juiste hóuten letters opzoeken en neerleggen op de papiertjes. Kleuter is erg leergierig en genoot zichtbaar van deze activiteit. We hebben de letters geoefend door ze te herkennen, lezen en uit te spreken.
Zelf bedacht onderwijs
Zoon ging aan de slag met een oefening begrijpend lezen. Gisteravond las ik het boek ‘De Reuzenpanda’ isbn 9789048848201 voor aan dochter en kleuter. Ik bedacht me dat het leuk zou zijn als zoon het ook weer eens zou lezen (zelf) en om het leerzaam en uitdagend te maken bedacht ik er een ‘stappenplannetje’ bij. Een combinatie van begrijpend lezen en creatief assimileren van de gelezen informatie.
Ik geniet enorm van het bedenken van opdrachten, passend bij de interesses van de kinderen en de creatieve uitdaging overal in verweven. Gelukkig heb ik hier momenteel ook tijd voor, aangezien mijn werk enorm is opgedroogd nav de corona-crisis.
Vragen van volgers
Via instagram kreeg ik vandaag een aantal goede vragen die ik graag hier in mijn blog wil beantwoorden:
L: Wat een geluk hebben jouw kinderen. Wat een liefde en betrokkenheid. Heb je een onderwijsachtergrond?
Tijdens mijn studie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (ik ben afgestudeerd als interieurarchitect) heb ik veel ontwerpen gemaakt en visies ontwikkelt op de ontwikkeling, beleving en omgeving van het kind. Na het behalen van mijn diploma (Bachelor of Design) heb ik mij ingeschreven bij de Kvk onder de naam Wendysign. Ik heb dus geen lesbevoegdheid, maar heb wel een aantal jaar gewerkt (na mijn afstuderen aan de Kunstacademie) als Vakdocent Kunst en deed creatieve begeleiding op feestjes en partijen. Ik verzorgde kleinschalige kinderpartijtjes maar ook grotere knutselprojecten zoals bijvoorbeeld in De Keukenhof tijdens de dagen rond Pasen. Toen onze dochter geboren werd, wilde ik op een gegeven moment niet meer op gezette tijden van huis (lees: bij haar) weg en heb ik me volledig gericht op mijn ontwerpwerk. Illustreren en vormgeven kon ik doen wanneer zij sliep.
Ik heb me wél altijd verdiept in onderwijssystemen en heb een grote interesse in menskunde en de ontwikkeling van het kind. Om die reden én omdat er ruimte begon (voor de corona-periode) te ontstaan, heb ik besloten om weer een studie te gaan doen. Als alles in Nederland weer op orde is, hoop ik na de zomer te starten aan een Master. Ik ambieer namelijk een carrière als pedagoog of onderwijsarchitect.
S: Ik vroeg me af, krijg je de vrijheid vanuit school om dit zelf zo in te vullen? Ik begon zelf zo vol enthousiasme aan ons thuis onderwijs avontuur en dat kwam abrupt ten einde toen school allerlei verplichte opdrachten door ging sturen.
Ik herken wat je schrijft. Want vorige week overviel mij dezelfde teleurstelling. Ik voelde me enorm belast ineens. Bas ervaarde hetzelfde. Wij zijn mensen die zich graag netjes aan opdrachten en afspraken houden. Maar na 2 dagen bleek het schoolwerk zóveel te zijn, en bijna niet in te passen. Met 3 kinderen op 3 verschillende niveaus én het vinden van een nieuwe structuur én manier van thuiswerken en de afstemmingen binnenshuis (wie zit wáár en wánneer, en hoe lang!) bleek het echt onmogelijk om álles te maken. Het nakijkwerk (incl evaluatie met het kind) kostte ook nog eens enorm veel tijd. Op vrijdag heb ik toen een knoop doorgehakt. Zó gaan we deze periode niet volhouden. Ook met de kinderen hebben we afgesproken: liever wat mínder schoolwerk écht goed en met aandacht doen, dan alles maar wel afgeraffeld. Daarnaast vind in mentale gezondheid én plezier in deze tijd (én liefdevolle omhulling) veel (echt veel) belangrijker dan het af hebben van al die stencils.
Daarnaast geloof ik er heilig in dat kinderen veel meer leren en in zich opnemen als ze er zelf een eigen draai aan kunnen en mogen geven. Voor ons is het schoolwerk dus een aanzet. En worden er regelmatig stencils verknipt en verknutseld. Ik kan me niet anders voorstellen dat juffen en meesters dit toejuichen. Als de stof maar beklijft! En een beetje minder leren (stampen/ slaafs invullen) mág best in deze tijd!
Tutorial: Een beloner vouwen
Eind van de ochtend werkte ik nog een idee uit met Papiertje Circle. Dit nieuwe vierkante tekenpapier is ook geschikt om mee te vouwen. Ik maakte er voor de kinderen een ‘beloner’ van! Hebben ze een werkje bijvoorbeeld heel netjes of met aandacht gedaan, elkaar spontaan hulp aangeboden oid dan ga ik ze vragen ‘Hoeveel keer’ en mogen ze een beloning winnen. Ook leuk om kind(eren) dit zelf te laten maken natuurlijk. Ze kunnen er ook complimenten in schrijven of grappige dingen als:
‘Doe een dansje’ of ‘Geef iemand een kus’.
Na de lunch deed Bas wat spelletjes met kleuter en hebben zoon en dochter (zoals zij dat zelf noemen) gestudeerd in mijn kantoor. Zoon werkte aan een kosmische opdracht aan de hand van een PowerPoint presentatie op de laptop van Bas, doorgekregen van school aan de begroeiingen van bergen als thema voor een tekening met legenda. Dat stukje legenda heeft hij er zelf bij bedacht. Heerlijk dat ook híj die eigen draai overal aan geeft. Dochter deed research op internet voor haar werkstuk over het ei en zocht plaatjes uit, die ik haar via Photoshop leerde printen. Leuk om haar mini-lesjes te geven over DPI en verschalen.
De kinderen leren (door deze tijd) veel meer dan ze eigenlijk aangereikt zouden krijgen!
Wanneer de avond begint te vallen, probeer ik de volgende dag alvast in te richten. Wat taakjes op te schrijven en een dagindeling af te stemmen met Bas. Voor morgen wordt het eenvoudig denk ik, afronden waar de kinderen mee bezig zijn geweest. En misschien een klein tekenopdrachtje.
En zo lijken de dagen hier binnen ons gezin allemaal zeer van een leien dakje te gaan. Echter wil ik mijn blog oprecht en écht houden. De avond was gewoon moeilijk. Ik ben erg verdrietig geweest.
In de komende periode wil ik mijn blog oppakken om mijn (pedagogische) visie, ervaringen en inspiratie te delen in deze periode van thuisblijven.
Ik ben moeder van 3 kinderen:
Kleuter (4) Vrije school onderwijs, kleuterklas
Zoon (8) Montessori onderwijs, middenbouw (groep 4)
Dochter (10) Vrije school onderwijs, klas 5 (groep 7)
Kleurplaat voor kinderen die nu thuis werken en leren! Klik hier