Feest op afstand

Terwijl de hele wereld zich zorgen maakt, mensen doodziek in ziekenhuizen vechten voor hun leven, families afscheid moeten nemen van dierbaren en we allemaal totaal niet weten waar deze periode ons heen brengt, vieren wij een feestje thuis.
Het voelt enorm dubbel, maar juist nu ”het leven vieren”, aandacht schenken en in contact met elkaar zijn en blijven (op afstand), is niet eerder zó belangrijk geweest!

21 maart, 8 jaar geleden, op de eerste lentedag van 2012 werd Karel geboren
Al dolgelukkig met een dochter, mochten wij 2,5 jaar later ouders worden van een zoon. Onze Karel werd thuis geboren, in vol vertrouwen, zonder complicaties in een rustige tijd. We werden voor de 2e keer ouders en prezen ons meer dan gelukkig!

Karel is een kind dat ons plezier brengt (omdat hij gewoon méga grappig kan zijn), een spiegel voorhoudt en vooral heel veel leert in het contact. Ook leert hij ons om alles bespreekbaar te maken en elkaar volwaardig te vergeven, te herpakken na conflicten en het in jezelf voorzien in je (leer)behoeftes. Eigenlijk leert Karel ons om gezond en gebalanceerd te leven.
Hij zoekt naar uitdagingen, kan zeer trouw zijn naar zichzelf en naar zijn familie. Hij wisselde onlangs van school, en deze ingrijpende keuze bracht hem op de (leer)plek waar hij meer dan thuis hoort.


Feest op afstand, de voorbereidingen
We wisten dat dit een héél bijzondere (verjaar)dag zou gaan worden. Niet eerder had ik een familie/vrienden-app aangemaakt. Ik weet dat al die app-groepen best belastend zijn, maar in deze tijd leek het me een handig om tóch gebruik van te gaan maken. Ik maakte de verjaardag-groepsapp aan om zijn verjaardag af te lassen en een beroep te doen op vrienden en familie om zijn verjaardag anders vorm te geven. Ik riep hen eigenlijk op om een kaartje / post te sturen of een videoboodschap.

Ook bestelden we voor onze dochter en kleuter een cadeautje, dat is ongebruikelijk, dit doen wij normaal gesproken nooit. Op vrijdagavond bliezen we ballonnen op. Niet zo’n milieuvriendelijke decoratie, gelukkig maakte de zelfgemaakte Lego-slinger van papier weer wat goed.


Accordeon in de tuin
‘s ochtends verrasten wij Karel met een versierde woonkamer en lieten het verjaardag kaarsje branden in de verjaardagsring op tafel.
Karel genoot van het uitpakken van de cadeautjes en er was ook een spannend pakketje binnengekomen van opa en oma. Ik filmde het openmaak-moment, zodat ik een filmpje door kon appen naar mijn ouders. Karel was dankbaar en ging na het ontbijt heerlijk spelen met zijn gekregen cadeautjes.

Rond 10 uur kregen we kort bezoek buiten in de voortuin. Mijn zusje, neefjes en zwager kwamen een heel bijzonder cadeau langsbrengen. Een zelfbedachte zoektocht voor in de tuin, nav geheimtaal. Een soort cijferschrift op een cirkel met aanwijzingen naar een schat. We dronken koffie in een ruime kring en de kinderen speelden in de tuin.

Een uur later kwamen mijn schoonouders al zingend met een accordeon de tuin in… We waren enorm verrast en Karel stormde met open armen op hen af. Oma riep: Nee dat kan niet! De blik op Karel’s gezicht deed me ontroeren. Hij wilde zijn grootouders met zijn gebaar en vanuit (gebruikelijke) intuïtie bedanken, maar aanraken is nu echt geen optie.

opa oma

Gedurende de dag kwamen er veel lieve cadeautjes en kaarten per post, (grappige) video’s op de app, buurvrouwen die een cadeau gaven of in de bus deden, een lieve vriendin die een mooi cadeau bracht en mij een goed gesprek (erg fijn ook). En uiteraard op minimaal 1,5 m afstand allemaal.

Eigenlijk wel prima zo
Overigens helemaal niet verkeerd hoor om op deze manier feest te vieren! Ik zie er (inmiddels) ook heel veel voordelen aan. We deden de dag in eigen tempo en konden cadeautjes en aandacht (de prikkels) goed doseren.

Mijn hart overstroomd van dankbaarheid, er kwam nu zoveel (extra) aandacht voor Karel binnen. Al deze cadeaus en filmpjes in de app die ik mocht ontvangen voor mijn kind, ontroerend gewoon en ook heeeeel grappig ❤️
We leren wellicht nu echt hoe belangrijk het is om elkaar te zien en te bereiken. Of dat nu fysiek of digitaal is. Want als je echt wilt, dan kun je altijd in contact zijn en blijven. D

Te veel
De middag werd op een gegeven moment wel echt te overweldigend en hebben we het openmaken van de post gepauzeerd. Karel gaf aan dat hij gewoon wilde spelen, raakte boos en ik merkte ook dat ik een beetje moe werd van het maken en doorzenden van alle filmpjes naar iedereen. Ik genoot ervan, want ik houd van fotograferen / filmen. Maar een pauze leek wel verstandig om het echt leuk te houden.

Dus hielden we een break en na een korte opsplitsing binnenshuis hebben we herpakt en weer fijn het restant aan presentjes geopend en gefilmd en gedeeld in de verjaardagsapp. Er kwamen ook nog steeds allerlei berichtjes binnen via de social media kanalen.
Op mijn instagram account heb ik diverse momenten gedeeld. In 1 van mijn highlights is een compilatie van Karel’s verjaardag terug te zien. Ik heb veel vastgelegd deze dag, voor Karel, maar ook voor de familie, onze vrienden en onszelf.

We sloten de dag fijn af, we aten frietjes (op verzoek van Karel) en speelden nog even met Lego en het account op Duckworld werd geactiveerd. Ik moet eerlijk zeggen, dat dit wel echt een heel leuke aanvulling/ aanrader is voor de afwisseling op de dag in de komende tijd. Karel kreeg van mijn schoonouders een abonnement op de Donald Duck, en ontvangt dus vanaf nu iedere week een tijdschriftje op de mat. In combinatie met af en toe een half uurtje spelen in Duckworld is dat echt een passend cadeau voor deze corona-periode.

Het grootste gemis
Wij blikken ’s avonds altijd even terug met de kinderen op de dag. Zo ook natuurlijk vandaag. We vroegen Karel wat hij nu het meest gemist had. Zijn antwoord kwam snel en was duidelijk: ‘Dat iedereen bij elkaar is in óns huis’.
Slik.
Karel houdt van gezelligheid, van contact, mensen om hem heen. Het liefst nodigt hij iedereen die hij (een beetje) kent uit. Hij geniet ervan als mensen met elkaar praten, kinderen met elkaar spelen, het samen zingen met opa op de piano.
Laten we duimen dat we volgend jaar zijn verjaardag weer gewoon op de vertrouwde fysieke manier kunnen vieren…

goodiebags detail wendy de boer
Goodiebags
Ieder jaar maak ik voor de kinderen/ visite goodiebags. Komende week ga ik deze zakjes opsturen/ geven/ langsbrengen. Ook had ik een leuke quiz bedacht, die print ik uit en verspreid ik ook onder familie en vrienden. Zodra iedereen de quiz binnen en ingevuld heeft zal ik de antwoorden delen op de verjaardag-app.
De inhoud van de goodiebags kan ik misschien ook later delen hier online of via instagram.

Tot slot, voor iedereen
Daarnaast had ik een paar weken geleden nog een spel op papier bedacht om in te zetten op het verjaardagsfeest. Het leek me passend en leuk om deze Printable: Zoeken & tellen online hier met iedereen te delen!
Voor wie het leuk vindt, bijvoorbeeld tussen taal en sommen door volgende week, printen maar!
printable karel

In de komende periode wil ik mijn blog oppakken om mijn (pedagogische) visie, eerlijke ervaringen en inspiratie te delen in deze periode van thuisblijven.

Ik ben moeder van 3 kinderen:
Kleuter (4) Vrije school onderwijs, kleuterklas
Zoon (7) Montessori onderwijs, middenbouw (groep 4)
Dochter (10) Vrije school onderwijs, klas 5 (groep 7)

Een gedachte over “Feest op afstand

  1. Pingback: Corona kippen |

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s