Gekleurde balletjes van vilt als speelgoed

Een witte achtergrond opgevuld met gekleurde stippen. Ik beschrijf hier 1 van mijn meest favoriete patroontjes. Het liefst koop ik inpakpapier of stof met dit patroon. Een wonderschoon palet, het geeft mij een gevoel van vrolijkheid, al die kleurtjes zo contrast-rijk op de achtergrond, als ballonnen zwevend in de lucht op een mooie zomerdag…

Spelen met hout (veelal abstract speelgoed, denk aan Grimms houten speelgoed) is fijn, omdat het zogenaamd ”open ended” is (zoals dit anno 2018 en nu ook in 2019 weer keurig wordt genoemd), ofwel zonder een eind, het spel kan door blijven gaan. Kinderen kunnen er alle kanten mee op, hun fantasie gebruiken. Een plankje is een boot, een glijbaan, een draak of een muurtje. Een vilten balletje een kropje sla, een ballon of een uitgeperste sinaasappel.

 


Ik ben thuis(werk)moeder en werk dus wanneer de kinderen op school zijn en soms wanneer het huishouden en begeleiding in de middag het toelaat. De dagen met de jongste vind ik fijn om creatief in te vullen en soms nuttig. Huishoudelijke klusjes doen we veelal samen, we lezen en schilderen. Spelen wil ik hem vooral zelf leren te doen. Ik begin een spel door wat vormen of materiaal aan te reiken, speel kort mee en oefen/bestudeer dan gelijk zijn mondmotoriek en woordenschat, daarna wil ik dat hij zelf speelt.

In die ochtenden vind ik het leuk om soms iets nieuws aan te reiken, en daarmee ook mijzelf als zijn moeder, zijn opvoeder en observeerder te prikkelen.
Nieuw speelgoed koop ik soms als aanvulling voor ons assortiment gewoon zomaar. Thuis zijn als moeder is fijn en nieuw materiaal stimuleert mij om weer net even iets anders te bedenken voor mijn kinderen. Iets klaar te zetten en te ontdekken met elkaar.

img_8718Afgelopen week bestelde ik handgemaakte vilt-balletjes bij De Viltshop.
Deze webwinkel is overzichtelijk en het aanbod (ook lapjes wolvilt in een scala aan kleuren) is groot. Ik koos voor de balletjes van 2 cm doorsnede. Je kunt kiezen uit mix-setjes (bijvoorbeeld pastel, roze-tinten, bont enz) maar je kunt ook balletjes los bestellen en aanklikken, je kiest zo je eigen kleuren.
Omdat ik erg houd van roze koos ik naast de assorti set ook nog 2 extra losse roze balletjes. Om er zeker van te zijn dat mijn favoriete kleur erbij zou zitten.

 

 


Deze vilten balletjes kunnen voor diverse doeleinden gebruikt worden. Je kunt er mee rijgen (armband, ketting) of iets anders mee knutselen (bijvoorbeeld voor de seizoentafel).
Ik koos ervoor om ze te bestellen als nieuw speelgoed voor onze speelhoek.

 

Wij deden er al diverse activiteiten mee. De balletjes in combinatie met de houten schepjes (via: Dille & Kamille) met de houten figuren van bijvoorbeeld Ostheimer (of Holztiger) en bakjes van Grimms zijn een perfecte openended speel-combinatie.
– Kleuren sorteren
– Leren verdelen: Balletje bij ieder popje of dier leggen, wie heeft nu de meeste? Heeft ieder gelijk?
– Balanceren (balletje op bijvoorbeeld een schepje of plankje leggen)
– Verhaaltjes maken
– Warme kleuren, koude kleuren, lievelingskleuren
– Opruimen

IMG_9045 bew.jpg

Met vilt breng je kleur, gezelligheid én creativiteit in huis! De bolletjes kunnen voor zoveel spelletjes gebruikt worden. Zelf heb ik er ook al mee gespeeld, door ze toe te passen bij enkele product fotografie voor www.uniekepostkaarten.nl

img_8714

De balletjes worden met de hand gemaakt in Nepal. De mensen die de balletjes maken werken voor een eerlijk loon en een deel van de opbrengst gaat naar onderwijs voor hun kinderen.
Lees hier verder.

assortimix

foto: DeViltshop.nl

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s