Als ouders reiken wij allemaal onze kinderen materiaal aan om mee te spelen. Wij kunnen dit begrenzen en daarmee de kwaliteit van het spel in controle houden.
Het zal niemand ontgaan (op social media) dat wij hier in het gezin graag spelen met speelgoed van hout en bij voorkeur met Ostheimer (dieren) en Grimms (bogen).
‘We’ omdat we als ouders best eens mee mogen spelen, een zetje mogen geven, inspiratie of noem het sturing. Kinderen in de kleuterleeftijd kunnen vrij spelen ineens lastig vinden. Ze uiten dat ze zich vervelen. Het liefst helpen ze je met een karweitje en daarna is een aanzet of aanbieding van een leuk mandje met wat speelgoed een goed begin van een nieuw fantasie-vol spel.
Rijk spelen
Laat ik voorop stellen dat wij een rijk spel, dus ontdekken en het gebruiken van fantasie het allerbelangrijkste vinden als ouders. Daarnaast nemen wij de kinderen ook erg graag mee naar buiten, de natuur of stad in, zodat ze kunnen bewegen en gedoseerd leren hoe de wereld werkt… Het meebewegen met de (leer- en speelbehoeftes) van mijn kinderen kost mij als moeder doordeweeks soms best wat energie. Het vraagt observatie en inlevingsvermogen. En ook creativiteit. Soms is dit bij mij niet altijd aanwezig, en dan val ik graag terug op eerder gespeelde spelletjes. Ik leg daarom vaak het spel van mijn kinderen vast (door middel van foto’s) en ben behoorlijk gedisciplineerd in het bijhouden van fotoboeken. Op die manier kan ik, of de kinderen zelf, gemakkelijk weer eens terugbladeren en onszelf laten inspireren met wat we ook alweer in huis hebben en hebben gespeeld. Favoriet blijft toch altijd wel hutten bouwen en winkeltjes maken. Inclusief geschreven prijsjes en daarna de interactie van het kopen. Betalen (met houten pinautomaat en oude (betaal)pasjes.
Naar binnen
Het najaar is nu begonnen en daarmee keren we allemaal weer (letterlijk als ook figuurlijk) naar binnen toe. De tuin is drassig, de wind in de speeltuin soms guur, de buitenspeel-uren na school beperken zich en we spelen dus weer wat meer binnen.
Zelf ruim ik graag de speelhoek in de herfsttijd op. Heel veel sorteren en ook weer wat spullen laten verdwijnen of omwisselen. Ik doe dat weggooien beter niet in overleg met de kinderen. Een kind kan vaak moeilijk ergens afstand van doen en wil alles bewaren. Als ouder weet je vaak prima waar een kind écht mee speelt, al die Mc Donalds give-aways zijn echt niet verrijkend en is een kind heus niet aan gehecht. Althans misschien 1. De rest… weg ermee. Alleen maar ruis.
Sinterklaas-inspiratie?
In de eerste week van december worden alle kinderen vaak overspoelt met nieuw speelgoed. Een kunst om het in beperken te houden is een aanvulling te geven van iets wat het kind al heeft. Bijvoorbeeld de houten popjes van Grimms als je de bogen al in huis hebt. Daarmee kan het spel net iets verrijkender worden of een uitbreiding op de duplo, Ostheimer of playmobil collectie.
Iets nuttigs doet het ook altijd goed. Pyama, sloffen, potloden en tekenpapier, bijenwas of nieuwe klei, een wintermuts en handschoenen. Maar eerlijk is eerlijk, de kleurrijke klip-en-klare ik-kan-er-gelijk-mee-spelen cadeaus doen het hier in huis in de zak toch wel echt het beste. Dat is mijn ervaring. Dus een autootje dat gelijk uit een verpakking kan en mee gereden kan worden, of een speelset.
Ik heb de afgelopen jaren gekozen voor een ietwat duurzamere oplossing en daarom naast een educatief of verantwoord of nuttig cadeau ook gewoon iets ‘tijdelijks’ in de zak gestopt, maar dan wél 2e hands. Vorig jaar was dat een setje playmobil bijvoorbeeld, dat ik samenstelde via 2 aankoopjes op marktplaats en de ”lelijke” onderdelen wegliet. Een mooi doosje knutselde en daar alles in deed. Het was het béste cadeau wat in de zak zat en er werd direct mee gespeeld en gerommeld.
Vorig jaar kregen de kinderen 3 gezamelijke dingen, dus de samengestelde set playmobil, een spel (animal lotto) en de platte schijven van Grimms.
De platte schijven hebben we de dag na pakjesavond rustig ontdekt. We bouwden er een kastje mee. De schijven zijn een uitstekende aanvulling op de regenboog omdat je ineens echt kunt bouwen en hoewel de bogen nog steeds en altijd voor een fantastisch spel zorgen, kunnen de kinderen met de schijven toch net weer even wat meer!
En de laatste weken wordt momenteel veel gebruik gespeeld met juist met vooral de losse platte schijven en dan in combinatie met de playmobil. De houten platen worden dan gebruikt als een soort onderleggers/ landjes.
Komende pakjesavond
Dit jaar doe ik zo’n zelf samengestelde set weer dunnetjes over en krijgen zoonlief en neefjelief ieder een mooi doosje met playmobil, dat ik samenstelde van diverse marktplaats-aankoopjes. Ik hield daarbij rekening met de dieren en thema’s die ze leuk vinden.
Dochterlief krijgt iets voor haar pop wat ik aan het opknappen ben (markplaats-vondst ook) en onze jongste zoon krijgt naast een (nieuwe) houten puzzel een pop met gebreide kleertjes (ook 2e hands en de kleertjes zijn door een mevrouw gemaakt).
Wat ik charmant vind aan 2e hands is ook het feit dat de cadeautjes puur en opzichzelfstaand uit het cadeaupapier zullen komen. Geen hysterische afleidende verpakkingen eromheen, waar eerst schaar en schroevendraaiers aan te pas moeten komen om erbij te komen.
Hoe kijk jij aan tegen Pakjesavond 2017?
Reacties welkom!
Mooi beschreven, hier ook een bewuste keus om 2e hands te geven. Wij kiezen vaak voor 5 kadootjes. En pyjama, een boek, iets te knutselen en dan 2 speel kadootjes. En idd een gezamenlijk kadootje, in de vorm van een spel oid. Mooi om bewust en duurzaam om te kunnen gaan in deze overdaad.