De lol van vintage

In de meeste kindervakanties struin ik wat rond op marktplaats. Hoewel ik veel beter eea zou kunnen vérkopen met 3 opgroeiende kinderen en een huis vol spullen, vind ik het ook heel leuk om te zoeken naar schatten. Dat zoeken en dan uiteindelijk soms ook vinden maakt me blij!

Jeugdsentiment
Waar ik naar zoek? Veelal naar ”vintage speelgoed”. Gewoon omdat ik het zo leuk vindt om spulletjes te zoeken waar ik vroeger ook mee heb gespeeld of wat ik gewoon nog herinner van vroeger… ja jeugdsentiment!
Het is leuk om naar te zoeken, en vooral om het daadwerkelijk te vinden! (en het liefst voor een fijne prijs natuurlijk)

Volgens Van Dale: jeugd·sen·ti·ment (het; o; meervoud: jeugdsentimenten)
1 nostalgische jeugdherinnering

vintage ian

Ian speelt met een vintage Fisher Price setje (babykamer)

Hoe het begon
Vroeger speelden mijn zusje en ik met polly pocket (Bluebird) en een paar jaar geleden vond ik zo’n leuk huisje op marktplaats en bood 6 euro. Er zaten poppetjes bij en ik mocht het komen ophalen. Aan de deur nam ik het huisje in ontvangst en ik was dolblij, en dochterlief ook. Een begin van een verzameling… Inmiddels hebben we er zo’n 15 stuks.

Een hype
Ik deel graag leuke momenten met mijn kinderen via social media. Op instagram met  #wendyblijftthuis plaats ik leuke (creatieve) activiteiten die ik onderneem, maar ook gewoon foto’s van waar de kinderen mee spelen. Daar komen de polly pocket huisjes ook in voorbij. Er wordt vaak gereageerd op mijn foto’s met ”oh wat leuk, die had ik ook”! De herkenning, het jeugdsentiment is zo leuk! Ik zie bij andere moeders soms ook dingen terug die ik vroeger had, en dat brengt mijn kinderlijke tijd weer omhoog waar ik me blij door kan voelen. Daarnaast vind ik de (verschoten) pastelkleuren mooi en het spel-element fijn van dit ouderwetse speelgoed. Ook al is het niet fantasievol, het is wel vriendelijk qua kleur, uitdrukking en vormgeving. Iets waar ze in de huidige plastic-speelgoedbranche nog wat van kunnen leren 😉

Inmiddels zijn de polly pocket huisjes (ik blijf namelijk speuren zo nu en dan) zo’n 25 euro per stuk waard op marktplaats. Alleen zónder poppetjes vind je ze soms nog voor 15 euro. De poppetjes los lijken al helemaal goud waard! Een setje van 2 is al gauw 25 euro. Los kun je ze zowiezo niet bemachtigen ónder de 5 euro p.s.
Ze worden zeldzamer en steeds lastiger te bemachtigen.

De lol
Het sparen van een serie is fijn. In Flow werd daar ook eens iets over geschreven. De strekking was dat sparen  rustgevend kan zijn, het is een hobby, een eigen doel, iets voor jezelf doen, iets compleet maken.
Ik vind het altijd leuk als we op een pakketje mogen wachten. Vaak in de vakantie. Het wordt altijd keurig verzonden in krantenpapier of iets anders en wat we al eerste doen is een vondst reinigen. Met wat schoonmaakmiddel, wattenstaafjes, tandenborstel, natte en droge doek. Alleen dat al is een leuk klusje en daarna mogen de kinderen er mee spelen. Overigens heb ik ook een keer een mooi huisje in de zak van Sinterklaas gestopt, dát kan natuurlijk ook!


En nu stoppen!
Als de vondst binnen is en opgenomen in ”ons assortiment” is het natuurlijk érg aantrekkelijk om weer verder te zoeken. Ik ben eerlijk. En andere marktplaats-gebruikers zullen het met me eens zijn: het kan een verslavende werking hebben, dat struinen naar spullen 😉
Gelukkig ben ik gedisciplineerd aangelegd en kan ik mijn zoekdrift altijd weer even uitstellen, tot de volgende kindervakantie. En er komt ook gewoon een moment dat ik uitgezocht ben, dat weet ik zeker!


Vintage is een term die gebruikt wordt voor spullen die ruim 30 jaar oud zijn. De huisjes die ik spaar komen uit rond 1993. Eigenlijk nog niet echt vintage te noemen officieel, maar onder die naam vind ik ze wel op marktplaats.

Trefwoorden waar ik met name graag op zoek zijn:
polly pocket (vintage)
polly pocket 1992 / 1993 / 1994
bluebird
care bears
fisher price vintage
speelset
speelhuisje
123 playmobil

IMG_7802

2015

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s