Oud & Nieuw, Bezinning & Bezieling

De kerstdagen liggen achter ons en we maken ons langzaam op voor een nieuw jaar. Het is voor mij altijd een tijd waarin ik me intens bewust ben van mezelf, van wat ik heb beleefd en gevoeld de afgelopen 12 maanden, waar ik naar toe wil werken in het nieuwe jaar. Ik maak nieuwe plannen en stel mezelf voorzichtig ook wat (nieuwe) doelen, ofwel goede voornemens.

In dit tijdperk is het bekend dat veel van ons zoeken naar spirituele verdieping. Een uitmuntend goede tijd om dit te doen in het jaar is in de tijd van de twaalf heilige nachten tussen Kerstmis en Driekoningen. Het is bekend dat de mensen vroeger in deze periode van het jaar niet mochten werken, de vrouwen mochten geen kleding wassen en er mocht nergens moeite voor gedaan worden. Pure rust ”vieren” en het schijnt zelf zo te zijn dat er gevechten/veldslagen werden stilgelegd in deze donkere Heilige tijd van het jaar.
(Meer hierover lees je in het boek de 12 Heilige Nachten)

Een tijd ook waarin dromen helder zijn en een voorspellende werking kunnen hebben. Je het thema van het komende jaar laten doorschemeren… Een mooi moment om (weer) eens stil te staan ’s ochtends, bij wat je hebt mogen dromen. Door bijvoorbeeld direct wat woorden in een schriftje te schrijven of rustig wakker te worden en het thema van je droom te laten bezinken.


Bewustwording kan antwoorden geven op vragen, je steviger maken of nog meer laten genieten van het leven, doordat je pad helderder wordt.
Ik houd zelf heel erg van het maken van lijstjes, voor het creëren van overzicht, maar ik houd ook van het opschrijven en verwerken van gebeurtenissen. Vooral de tijd vlak voor Oud & Nieuw merk ik dat ik vol inspiratie zit, en dit het liefst dicht bij mezelf  houd (en niet uitspreek) om het een goede vorm te geven om in het nieuwe jaar mee te starten.

Vorig jaar in deze tijd, bestelde ik 2 dagboekjes voor 4 & 5 jaar. Mijn dochter en ik hebben iedere dag iets geschreven en mogen komend jaar, op 1 januari weer opnieuw beginnen. Een heel leuke vorm van bewustwording. Door de dagboekjes in het zicht naast ons bed te leggen, worden we iedere avond geprikkeld om het in te vullen. Er is geen dag die we vergeten zijn.
IMG_0409
Dagboek voor 5 jaar: Elke dag een zin 12,50 euro
Dagboek voor 4 jaar: Elke dag een vraag voor kinderen 12,50 euro

Speciaal voor deze periode van het jaar, of Oudejaarsdag, maakte ik een oud-en-nieuw-lijst-2016 die ik graag deel met mijn volgers. Een invullijstje om te bezinnen (nadenken over het verleden) en te bezielen (vooruit kijken vol passie en motivatie).

Wie overweegt ook een dagboekje te starten zelf of een invulboek te kopen?
Leuk als je een reactie achterlaat!
Een heel fijne jaarwisseling gewenst en een makkelijk 2017 vol vreugde!

oud en nieuw wendy de boer preview.jpg

2 gedachtes over “Oud & Nieuw, Bezinning & Bezieling

  1. Wat een gave lijst Wendy! Ik ga op 1 januari aan mijn 2e jaar beginnen in mijn ‘elke dag een zin’ boekje. Zo leuk! Verder heb ik ‘een vraag per dag’ en een dagboekje van Pauline Oud voor mama’s 🙂 Zo leuk om allemaal bij te houden. Elke avond vul ik het in, als ik mijn lenzen uit doe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s