Een seizoentafel is een tafereeltje in huis. Een afspiegeling van wat er buiten gebeurt in de natuur, maar dan in het klein. Eigenlijk een soort mini-wereldje… Met mooie vondsten, prenten, poppetjes, houten dieren of geknutselde spulletjes.
Waarom een seizoentafel thuis?
Een seizoentafel maken en daarna bekijken maakt je bewust van het seizoen, van wat er om je heen gebeurt. Komen de sneeuwklokjes al uit? Zien we al wilde bloemen in de berm richting zomer, is het al bijna herfst en zien we paddenstoelen in het bos? Het geeft een tevreden gevoel, om stil te staan bij de natuur. En het is vooral leuk om de seizoentafel te máken, dus het samenstellen (met elkaar) van de tafel, het proces. Wie verzamelt wat binnen het gezin, wat stellen we tentoon? Het is vooral ook heel leerzaam voor kinderen en leert hen de kleine wondertjes van de aarde te zoeken en voelen. Zij vinden het heerlijk om er naar te kijken, dingetjes aan te vullen en er bij weg te dromen…
Daarnaast zorgt het voor gezelligheid in huis, dynamiek in de decoratie van het interieur, doordat een seizoentafel continue veranderd. Zelf pas ik ook de kleur van de kaarsen en andere accessoires in huis vaak aan op het seizoen. In de winter kies ik bijvoorbeeld voor lichte pastelkleuren als lila en ijsblauw, in het voorjaar laat ik wat groen en geel verschijnen en rondom Pinksteren kies ik altijd graag voor roze. Hieronder volgen tips voor het maken van een (eenvoudige) seizoentafel!
vlnr: Winter-wonderland met Frozen-poppetjes en als achtergrond een verf-tekening van mijn zoontje (2) – Winter met watten (sneeuw) en ijsberen-hol van gestapelde stenen uit de natuur – Richting lente, de wortelkindjes, met edelstenen als bolletjes onder de grond en zelfgeknutselde (paas) haasjes – De lente, weide met schapen en plukjes wol
Wat kun je gebruiken bij het maken van een seizoentafel?
Voor de basis:
– De regenbogen van Grimm’s houten speelgoed of een kant-en-klare basis-tafel van atelier De Noest
– Decoratie-doeken van Ostheimer. Deze doeken zijn ideaal, vallen mooi en zijn ook leuk om mee te spelen!
Voor de invulling:
– Elementen uit de natuur, vondsten als: Schelpen, stenen, dennenappels, blaadjes, boomschors, mos, takjes & bloemen (in een vaasje of gedroogd).
– Zelfgemaakte poppetjes, kaboutertjes of diertjes, bijvoorbeeld pakketjes van Atelier Pippilotta, je kunt ook veel inspiratie vinden op pinterest
– Houten dieren, bijvoorbeeld van het merk Ostheimer
– Een kaarsje in een standaard
– Edelstenen en kleine zijde lapjes
– Ansichtkaarten in een houder of los erbij gezet
– Poster of een open neer gezet prentenboek (bijvoorbeeld Winke en de dieren staat vol met prachtige platen)
vlnr: Fantasie-wereldje met kabouters en elfen-huisje rondom Pinksteren, met kleur en licht – Buiten-picknick bij het water, de zomer is in aantocht – De zomer op zijn hoogst, met uitbundige bloemen, strand (zijde lapje geel) water, vissen en plezier – Zwemmen als een zeemeermin, na-zomer tafereel vol fantasie, gevonden steentjes en beschilderde schelpen
Veel werk?
Nee, je kunt een seizoentafel zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Met 1 decoratie-doek (of een gewone lap stof) met daarop 1 ansichtkaart en een paar blaadjes en houten diertjes schep je al een heel mooi wereldje.
vlnr: Na de zomer veel warme tinten in de herfst en stukjes van bomen, zoals bladeren, takken, zelfgemaakte paddenstoeltjes en gevilte appels – De intocht van Sinterklaas met een zelfgemaakt bootje van karton – Het heerlijk avondje, 5 december – Na Sinterklaas rust en blauwtinten tijdens de adventtijd, waarna al gauw ook de stal volgt in het interieur.
Onmisbaar
Inmiddels mag de seizoentafel bij ons thuis niet meer ontbreken. We laten vaak de ene ook langzaam in de ander overlopen, zodat ze niet heel abrupt anders zijn of er even niets staat. Het meehelpen en opbouwen van de seizoentafel is iets waar mijn dochter echt naar uitkijkt. Al vanaf jongs af aan, laat ik haar meehelpen, de basis bouw ik zelf en daarna mag zij de poppetjes een plekje geven, de steentjes mooi neerleggen, en zelf heeft ze inmiddels ook leuke ideeën over de seizoentafel. Ook de kleine bijenwas-werkjes van school krijgen vaak gelijk bij thuiskomst een plekje in het wereldje.