Snailmailen

De term snailmail duikt steeds vaker op en steeds meer mensen raken er (gelukkig) bekend mee. Want zomaar een kaartje ontvangen, een brief, of mooi versierde envelop, een gevuld zakje, het is zoveel meer dan een stukje papier. Snailmail is vriendschap. Iemand die de tijd voor je nam je te schrijven. Snailmail is dus geven, iets terugsturen, omdat je aan iemand denkt, om iemand geeft of het contact zo waardeert.
Échte post, ik kan er niet zonder. Ik vind het gezellig. Op een druilerige herfstochtend of koude wintermiddag een klein cadeautje vinden op de deurmat geeft een blij gevoel.
Ik houd van schrijven, spulletjes verzamelen, iemand verrassen met een briefje of passende kaart. Al jaren schrijf ik brieven met mijn moeder en zusje, ook al zien wij elkaar wekelijks. Wat vroeger penvriendinnen werden genoemd, zijn dit nu snailmail-vriendinnen, ik heb er een paar, met wie ik prachtige post uitwissel. Maar hoe mooi de entourage ook is, en hoe lief de cadeautjes erbij, dé brief is voor mij nog altijd het meest waardevol. Ik lees te letters, woorden en zinnen die voor mij geschreven zijn. De antwoorden en vragen die ik krijg. De lieve boodschappen, tips of grappige anekdotes.
Een goed gesprek of lekker etentje met familie in het weekend of een vriendin ’s avonds is absoluut fijn, maar het contact dat ik via snailmail heb zou ik niet willen missen, dat betekent voor mij net zoveel!
regenboog post


Snailmail = échte post!
Alleen een (ansicht)kaart? Ja dat is al leuk, maar een brief op postpapier, het beschrijven van een puzzel, een klein handgemaakt boekje of hergebruikt papier is ook leuk. Een envelopje of zakje erbij versieren en vullen met gezellige spulletjes maakt een snailmail helemaal af en extra verrassend voor de ontvanger.

Gezellige spulletjes?
Denk aan een zeepje, klein stickervelletje, theezakje(s), gekleurde paperclips, edelsteentje, lavendeltakje, beschilderd steentje, klein speelgoedje, mini chocolaatje, inspirerende knipsels of foldertjes enz.

– incoming snailmail –
incoming snailmail

incoming snailmail


Hoevaak en hoeveel?

Er zijn geen regels, geen voorwaarden bij snailmail. Je schrijft wanneer je wilt. Sommigen schrijf ik weken niet en dan ineens heel vaak achter elkaar. Ik schreef in de afgelopen jaren met mijn moeder, mijn zusje, mijn beste vriendin Yv, de lieve Marloes, Jane, Lisette en Sandra en hier en daar ook nog met andere lieve leuke volgers / klanten via mijn webwinkel Unieke Postkaarten of vriendinnen. De ene keer schrijf ik een uitgebreide brief, tussendoor wel eens een mooie kaart en soms ook een compleet werkstukje in thema.
Gemiddeld gaan er denk ik toch wel 3 a 4 poststukjes de deur uit per week.

Kost dat niet vreselijk veel tijd?
Ja, het kost tijd. Maar ik verzamel spulletjes door de dag heen, ik schrijf brieven vaak in etappes en ansichtkaarten stuur ik vaak tegelijk als ik met de kinderen knutsel of ik laat hen ook een kaartje schrijven naar bijvoorbeeld opa en oma. Dan snailmailen we met z’n allen.

Wat doe je met al die ’incoming snailmail’?
Ik koester iedere letter die naar mij geschreven is, dus op wat enveloppen na en wat knipsels, bewaar ik eigenlijk zo goed als alles. Voor sommige snailmail-vriendinnen hebben ik aparte plastic bakken van HEMA met een mooie sticker erop met hun naam. Enveloppen probeer ik zo veel mogelijk her te gebruiken.

– outgoing snailmail –

outgoing snailmaila snailmail 6

Nadeel: snailmailen is niet goedkoop vanwege de voortdurend tariefverhogingen door postNL. Op een gemiddelde snailmail plak je al gauw 3 postzegels. Om het snailmailen leuk te houden, kun je kiezen om de snailmail zelf zo goedkoop mogelijk te houden. Koop geen dure kaarten of materiaal in de winkel, maar gebruik wat je in huis hebt. Als je om je heen kijkt of in laatjes zoekt, vind je vast veel schrijfbaar materiaal. Een brief op de achterkant van een mooie verpakking heeft misschien zelfs nog wel veel meer charme dan een brief op een keurig velletje postpapier. Ook (bubbeltjes)enveloppen recyclen is helemaal hip.
In mijn webwinkel kun je stickers kopen om aan te geven dat je materiaal gerecycled hebt.
IMG_1077

Een gedachte over “Snailmailen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s