Prentenboeken verknippen

prentenboek verknippen 4
Ik houd van schrijven, van echte post, invullen, knutselen, knippen en plakken. Mooie dingen versturen. Ik gebruik regelmatig een kaart uit mijn eigen collectie om post te sturen, maar een wat uitgebreidere brief maak ik de laatste tijd graag met knipsels uit prentenboeken. Liefst met mooie lieve plaatjes, zoals die van Richard Scarry of zoals in dit blog: Het eerste deel uit een oude serie Veilig leren lezen van uitgeverij Zwijsen.

Knippen in boekjes was iets dat ik als kind absoluut niet mocht. Dat was uit den boze. Evenals tekenen of plakken in (prenten)boekjes. Ik heb altijd geleerd zorgvuldig om te gaan met mijn spulletjes. Netjes bewaren, koesteren.
Ook ik leer mijn kinderen keurig om te gaan met hun speelgoed. Toch is het leuk om in deze tijd, spulletjes her te gebruiken. Ik word altijd blij van papierwaren. Een mooi tijdschrift, een bijzonder plaatje van een verpakking, een nieuw notitieboekje en zo ook boekjes van de kringloop. Laatst kocht ik een paar heel leuke boeken voor 0,10 per stuk, om mee te knutselen. Zonde om er in te knippen? Nee. De kaft was los, viel uit elkaar. Sommige pagina’s waren niet meer mooi, het is juist dán leuk om de pagina’s die nog wél leuk zijn, her te gebruiken.
Een nieuwe ansichtkaart kost vaak minstens 1 euro en een wenskaart (dubbele kaart) al gauw 2,49 euro. Met een prentenboek maak ik met gemak 10 of meer kaarten, cadeautags enz. Dan is ook een boek dat je koopt via marktplaats incl verzending ineens helemaal niet zo duur. Een wenskaart bij de Bruna koop je met gemak, maar een boekje via marktplaats (of nog goedkoper: kringloop of rommelmarkt) heeft veel meer charme en daar maak je nog veel meer mee ook.

Wat kun je allemaal maken / doen met prenten uit oude boeken?
– grote platen netjes uitscheuren en met maskingtape ophangen op de kinderkamer (als poster) of inlijsten
– plaatjes uitknippen en door je kind laten opplakken en omheen laten tekenen
– enveloppen maken (envelopmal vind je bijvoorbeeld via www.winkelvanpapier.nl )
– cadeautags uitknippen (rechthoekige kaartjes, om aan een cadeautje te hangen met een lintje)
– kaartjes van knippen
– een pagina gebruiken als postpapier (beschrijf de lege stukken, ook al is dat kris kras door elkaar, dat heeft charme en schrijft leuk)

deurtjes knippenIk maakte vandaag van een aantal pagina’s diverse ”dingetjes”. Een dubbele grote kaart, waar ik het deurtje van opensneed. Leuk grappig detail. Maar ook een mini kaartje, een cadeautag en een stevig kaartje met 2 deurtjes. De pagina’s uit een boek nodigen vaak zichzelf al uit om mee te knutselen. Het is heerlijk om mee bezig te zijn.

prentenboek verknippen 1aMooie (onmisbare) aanvullende materialen om te gebruiken:
– stanleymesje
– snijmat
– fabric-tape (Xenos)
– maskingtape
– ponsje om afgeronden hoekjes mee te maken (Pipoos)
– (mini) stickertjes om de uitgeknipte dingetjes nog net even eigen te maken, bijvoorbeeld hartjes via de winkel van HipGemaakt

Prentenboeken koop je 2e hands via:
– rommelmarkten
– kringlopen
www.marktplaats.nl (zoek op bijvoorbeeld Veiliglerenlezen, Richard Scarry enz)
– of vraag eens aan familie / vrienden, opa’s oma’s tantes enz.

3 gedachtes over “Prentenboeken verknippen

  1. Wat een leuke post Wendy! Een paar weken geleden kocht ik ook wat mooie boeken om uit te knippen. Met commentaar van de jongens; want “mama dat mag helemaal niet!!!”. Nu nog even wachten tot ik er mee verder kan… ze zitten ingepakt in verhuisdozen 😉

  2. Ja leuk is dat he. Ik vind het ook zo leuk om even de tijd te nemen om iemand te schrijven of iets leuks te sturen. Ik heb hier ook nog wat prentenboeken liggen waar ik wat mee wil. Ook een prentje voor jou, misschien om her te gebruiken ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s